Kanics Dorottya

DSC_8593Kanics Dorottya vagyok.1984 február 2-án születtem Budapesten. Egy virágzó bakonyi gazdaságban nőttem fel, testvérek ,és többé-kevésbé barátok nélkül. Az útkeresésemnek ezért mindig fontos része volt a közösségbe tartozás vágya, amihez késöbb párosult a művészet szabadságának gyakorlása. Ha ez a két dolog találkozik mindig közelebb érzem magmat a kiteljesedéshez. Az Üres Térrel egyetemista éveim alatt találkoztam. Festő szakra jártam de mindig is többre vágytam, a művészet, a kreatív gondolkodás kiterjesztését az élet minden területére. Atmoszféra termtés, a hangulat, a gondolatok megváltoztatása, a mindennapi kizökkentése a környezet és a tér újraformázásával. Erre tökéletes volt az Üres Tér 2008-as Kesztyűgyári akciója, ahol szabad kezet kaptam a környezet és a tér szabad alakítására. Itt egy reményteli kapcsolat indult el köztem és a társulat között, szerettem volna még velük dolgozni. A szimpátia kölcsönös volt, ezért még sok akcióban részt vettem mint látványgyáros, aztán a 2010-es év fordulatot hozott, amikor is szociális közösségfejlesztő művészeti akciókat szerveztünk hátrányos helyzetű  gyerekeknek , később pedig értelmi sérülteknek. Akcióink itt már nem l’art pour l’art zajlottak, hanem sok szempontot figyelembe véve kellett a művészet eszközeivel görcsöket, gátlásokat feloldani, kapukat kinyitni, örömet szerezni. Az oly sokszor feltett kérdés miszerint miért csinálom ezt , mi értelme van ennek, miért áldozok rá ennyi pénzt és időt itt értelmet nyert és megbizonyosodást, hogy igen ezt szeretném csinálni.

Szakdolgozatom
Essl Díj
ra jelölve

Üres Tér

 

Hol van valódi szükség a színházra?

Hogyan segíthet kapcsolatot teremteni másokkal és magunkkal?

Az Üres Tér Színházi Egyesület 2004 óta foglalkozik a kérdéssel.
A válaszkeresés során eljutottunk iskolákba, szegregált városrészekbe, hátrányos helyzetű fiatalokhoz, felnőttekhez és a börtönbe.
Most egy beszélgetés során szeretnénk megosztani tapasztalatainkat és meghívott vendégeinkkel tovább bővíteni ismereteinket a témában valamint megvitatni: mik a kilátásai egy “hasznos színháznak”.

Várunk minden résztvevőt szeretettel május 16-án 18:00-kor
a Közös Ég Jurtában (cím: 7627 Pécs, Felsőgyükési út 31.)