Közellenség

Közellenség 007

Tasnási István Közellenség című drámája alapján dolgoztunk.

A munkafolyamat kezdetén oda jött hozzám az iskola igazgatónője és azt mondta, hogy támogatja a munkánkat, ha nem lesz benne csúnya szó. Bár nem látta a Phaidrát és gratulál sikereinkhez (ODT arany minősítés), de nagyon elszomorodott, amikor hallotta, hogy trágár szavakat használtunk az előadásban. Ekkor függetlenedtünk a Leőwey Klára Gimnáziumtól. Létrehoztuk saját egyesületünket az Üres Tér Színházi Egyesületet.

Úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk felnőni a diákszínházból felnőtt alternatív színházzá. Bús Éva adaptálta a drámát a társulatunkra, úgy hogy egy ötven perces előadás legyen belőle.  A Phaidráshoz képest sokkal többet dolgoztunk vele,heti kétszer három órás próbát tartottunk, ehhez a próbafolyamathoz, megtaláltuk a Dante kávézó alatti kis termet. Sokat tréningeztünk. Mozgásban Lecoq,  Grotowsky, Mejerhold módszereiból dolgoztunk saját elképzeléseink szerint, Brook improvizációs útmutatásait tanulmányoztuk.  

Gazsi, aki a Phaidránál társrendező volt , a társulat alapítója, felvételt nyert Kaposvári színműre. Sajnos ő nem tudott velünk rendszeresen dolgozni. De amikor itthon volt, el jött és megnézte a próbát.

A dráma a kisember igazság kereséséről szól, a kilátástalan, mindent feláldozó igazságkeresésről, a lázadásról, a vakságról, az önzőségről. Ugyan ez a világ volt már a dráma alapjául szolgáló regény megírásának idejében? Ez elkeserítő! Akkor ez így is marad?Ezt el kell fogadni az embernek, ha nem akar falvakat gyújtogatni, ha nem akarja kicsinálni/tatni a családját?

Gazsi meghalt. Nagy fájdalom érte a csapatot. Előre eltervezett elvonulásnak jött el az ideje. Sikondára mentünk. Teljesen elbizonytalanodtam, azt gondoltam, hogy soha a büdös életbe nem akarok színházat csinálni, nem fogom a lábam a színházba betenni. Eljött a próba ideje és a kétség egy pillanat alatt eltűnt, nekem ez a dolgom, vele vagy nélküle, érte vagy magamért vagy a világért? Nem tudom, de nekem ez a dolgom. Ehhez szeretnék érteni, ezt szeretném csinálni.

A táborban, ott azon a próbán átéltem a katarzist. Minden amiért színházba megyek ott volt, megtörtént.

Klajkó Dóri fotói:

 

Játszottuk 18 alkalommal. Játszottuk kocsmában, fesztiválon, ODT-n, szabadtéren.

 Játszók: Bori, Tibike, Balázs, Zsófika, Betti, Dani, Anita, Gege, Bobó, Eszter zene: Fidó Rendező: Márk Producer: Buzz

Kovács Tamás fotói:


 

 

Vissza

Üres Tér

 

Hol van valódi szükség a színházra?

Hogyan segíthet kapcsolatot teremteni másokkal és magunkkal?

Az Üres Tér Színházi Egyesület 2004 óta foglalkozik a kérdéssel.
A válaszkeresés során eljutottunk iskolákba, szegregált városrészekbe, hátrányos helyzetű fiatalokhoz, felnőttekhez és a börtönbe.
Most egy beszélgetés során szeretnénk megosztani tapasztalatainkat és meghívott vendégeinkkel tovább bővíteni ismereteinket a témában valamint megvitatni: mik a kilátásai egy “hasznos színháznak”.

Várunk minden résztvevőt szeretettel május 16-án 18:00-kor
a Közös Ég Jurtában (cím: 7627 Pécs, Felsőgyükési út 31.)