Szerény Javaslat

  Drámafoglalkozás Jonathan Swift Pamfletje alapján

Az eddigi drámafoglalkozásoktól eltérő színházi nevelési program, ahol játékon keresztül a valóság látszatát keltjük. A játék keretét egy kísérlet alkotja: a gazdasági világválság megoldására alakult Kutatás Kísérleti Központ (fiktív szervezet), egy szelekciós kutatást tart az iskolákban, a felmérés résztvevői a diákok. Kérdőív, riport, dokumentumfilm stb., mint színházi formák jelennek meg a foglalkozás alatt. Célunk ezekkel a formákkal, olyan fikció létrehozása, ami szinte elkülöníthetetlen a valóságtól. Ezzel keltve olyan zavart a résztvevőkben, ahol megfigyelhető mindenki számára, hogy bizonyos szituációkban „maszkokat” húzunk fel, ezzel dobva le magunkról a szabad döntésjogból eredő felelősségünket. Ennek kapcsán vizsgáljuk még a hitelesség kérdését, hogy hogyan tudja a minket körülvevő rendszer érvényesíteni az akaratát rajtunk, mi alapján szolgáljuk ki, mennyit tudunk róla.

Jonathan Swift, Szerény Javaslat című monodrámáját arra használjuk, hogy leleplezzük az általunk felállított fikciót és előkészítsük a terepet a történtek feloldására, elemzésére, megbeszélésére.

 

Drámafoglalkozás: 100 perces

Korosztály: 14-18 éveseknek

Létszám: Min: 15 fő Max: 33 fő

Foglalkozáshoz szükséges helyszínek: osztályterem és egy az iskola területén található használaton kívüli intim tér(zuhanyzó, raktár, szertár stb.)

Technikai igények: projektor

A foglalkozás alatt dokumentációt végzünk (kép és hanganyag), ezeket az adatokat az előzetes személyes találkozón történő megbeszélés alapján kezeljük.

Oberon és az Üres Tér Társulat Koprodukciója

Elérhetőség: Takács Péter tel.:06 20 349 75 59

e-mail: [email protected]

 

Vissza