201Tóth Viki vagyok, 1985-ben születtem, Dombóváron. A színház iránti szeretetemet és érdeklődésemet édesanyámnak köszönhetem, hiszen már kicsi korom óta része lehetett a színház az életemnek.

Meghatározó élményeimet Mohácsi János és Schilling Árpád előadási adták még középiskolás koromban, így szinte egyértelmű volt, hogy valamilyen módon a színház és a művészet mellett kötelezem el magam. Ehhez képest, sutba dobva diákszínjátszós éveimet Hajós Zsuzsával, magyar- töri szakra felvételiztem Pécsre. Mondanom sem kell, hogy hamar rájöttem, hogy a „telefonkönyv-képzés” nem nekem való vidék, így leadtam a törit és felvettem a színház specializációt. Egy Kerekasztalos tréningen találkoztam először az Üres Tér Társulattal, és 2007-től dolgozunk együtt.

Kezdetben tréningeken, majd performanszokban (Víz világnapja, Bázisprogram) működtünk együtt. 2009-től pedig a színpad másik oldalán állva, rendezőként négy előadást készítettem. Mindig is érdekelt, hogy hogyan lehet nemcsak a testtel, a hanggal, a csenddel, a fénnyel, a térrel, de a szövegekkel is játszani, úgy, hogy a dráma szövege alapként szolgál, de a dialógusok együtt születnek a színházi előadással, ezzel élővé téve a papírszagú valóságot.

Így színpadra állítottuk Nádas Péter 3T-s drámáit, Találkozások címen. Monodrámaként újraértelmeztük Beckett Godot-ját, majd Radnóti Miklós emlékére egy rövid kísérleti performanszot készítettünk ez volt a 12. számú holttest, végül 2010-ben a Színes Gyöngyök Egyesülettel és a Parno Graszttal közösen Átok és szerelem címen egy cigány népballadát mutattunk be, hagyományos cigány tánccal és zenével összekötve.

Színházmániámat nemcsak a praktikus, de a teoretikus oldalról is erősítettem, jelenleg védés előtt álló doktorandusz vagyok a PTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában, Színháztudomány alprogramon, fő kutatási területem (mi lehetne más, mint) a társadalmi színházi akciók, a történelmi traumák színpadra állítása, a politikus színházi kísérletek, Mohácsi és Schilling rendezései. Emellett pedig jelenleg kulturális managerként segítem az Üres Tér munkáját.

Üres Tér

 

Hol van valódi szükség a színházra?

Hogyan segíthet kapcsolatot teremteni másokkal és magunkkal?

Az Üres Tér Színházi Egyesület 2004 óta foglalkozik a kérdéssel.
A válaszkeresés során eljutottunk iskolákba, szegregált városrészekbe, hátrányos helyzetű fiatalokhoz, felnőttekhez és a börtönbe.
Most egy beszélgetés során szeretnénk megosztani tapasztalatainkat és meghívott vendégeinkkel tovább bővíteni ismereteinket a témában valamint megvitatni: mik a kilátásai egy “hasznos színháznak”.

Várunk minden résztvevőt szeretettel május 16-án 18:00-kor
a Közös Ég Jurtában (cím: 7627 Pécs, Felsőgyükési út 31.)