pockosdodi 119

Vasarely-projekt

Az aix en provence-i Vasarely Intézet támogatásával, a Leőwey Klára Gimnázium francia tagozata felkérte társulatunkat, hogy vezessünk le egy háromhónapos közösségi művészeti akciót diákjaival. A projektre nem tolongtak a gyerekek, de összeállt egy 8 fős csapat, akikkel a munka kezdetén az Indigó csoport által használt közösségi rajzjátékokat játszottunk. Rajzoltunk a másik kezével, közös instrukciókat követve, azt vetettük a papírra, amit a társunk a hátunkra rajzolt ujjával. Készítettünk képeket csukott szemmel és összekötött kézzel. Lerajzoltuk életünk főbb állomásait, emlékeink kezdetétől haladva a jelen felé. Ezekből a munkákból installáltunk egy kiállítást a gimnázium második emeletének női WC-jében. A helyszínt úgy találtuk, hogy kerestük azokat a helyeket, amikben nem tehetünk kárt de megmutathatjuk műveinket a nagyközönségnek.

A Tagozat kérése között volt három olyan mű, amikkel az FTLF-en be tudjuk mutatni Pierre Vasarelynek munkánkat. Akkor a fesztivál egy elhagyatott épületben volt és a színpadhoz nem tartozott függöny. A tagozat vezetője arra kért minket, hogy csináljunk egy nagyméretű színházi függönyt “vasarelys” utóérzettel.

Tapasztalataink szerint nagyon hasznos egy új épülő csapatnál közös monoton munkákat végezni. Terveztünk egy szobrot, ami hétszer hét háromszögből állt, aminek mind két oldalán geometrikus ábrákat rajzoltunk illetve festettünk, ez volt a monoton meló. A pécsi Vasarely-szobor téli burkolata, ami októbertől- novembertől márciusig-áprilisig fedi el a szobrot egy egyszerű nagyméretű OSB téglatest. Úgy gondoltuk, hogy ez alkalmas felület arra, hogy egy kicsit hozzájáruljunk Vasarely színes város gondolatának megvalósulásához. Megfestettük. Harmadik nagyméretű munkánk, a függöny megfestése volt.

A project következő évben is folytatódott. Ekkor egy filmet készítettünk, amiben utcai akciók során készített stopmotion sorozattal fűztük egybe előző évi munkáinkról készített dokumentációs  felvételeinket egy tíz perces prezentációs filmmé, amit a Vasarely intézetben mutattak be a diákok.

A harmadik évben az előző évekhez képest kisebb és kevésbbé szervezett munka keretein belül a Leőwey K. Gimn. omladozó falain próbáltuk ki a foltművészetet. A leesett vakolatok helyére színes képeket, mintákat, foltokat festettünk.

Vasarely project résztvevői: Dodi, Márk, Ani, Boldi, Timót, Jeni, Bori, Luca, Panna,

 Vasarely 2

Vasarely 3

Kanics Dorottya vezette az akciót.

Vissza