vojcek plakát pici

Vojcek
– körforgás –

Öt éves munkafolyamat záró akkordja ez az előadás. 2010-ben kezdtük a színházi munkát fogvatartottakkal a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet falai között, a Grundtvig (Life long learning) tanulási program keretein belül. Ez alatt az idő alatt öt különböző csoporttal, fiatalkorúakkal és felnőttekkel dolgoztunk. Játszottunk. Foglalkoztunk koncentrációval, a színészi kifejező eszközökkel, improvizációval, és készítettünk előadásokat.

Most készülő előadásunkban ennek az öt éves munkának tapasztalatait foglaljuk össze. Egy éve kezdtünk G. Büchner Woyzeck című drámavázlatával dolgozni. A szöveg a mélyszegénység közegében beszél olyan problémákról, amik a fogvatartottak életében még nagyobb súllyal vannak jelen. Erőszak, bűn, elnyomás, megalázottság, és magány.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény gyerek,
nem volt se apja se anyja. meghalt mindenki és nem volt már senki a világon.
Minden halott volt. És ő elindult és keresgélt éjjel-nappal…

Georg Büchner: Woyzeck

Mi történik ha az élet összehoz egy színházi társulatot és pár ‘kölyköt’, akik még soha sem találkoztak a színház mágikus-reális kíméletlen világával. Únják? A hatása alá kerülnek? Elutasítják vagy azonosulnak vele? Szétzilálják vagy építik?
Célunk, hogy korábban – ugyanezen projekt keretein belül – elkészített Woyzeck c. előadásunk tapasztalatait felhasználva, három fogvatartott közreműködésével újratanuljuk, ‎újrameséljük a történetet. Nem csak Woyzeckét, hanem a ‘kölykökkel’ való találkozásunkét is: ‎színház és börtön találkozását, falak ledöntését, dacot és erőfeszítést, megvetést és szánalmat, tudatos és tudattalan maszkok használatát. Ez az előadás nekik és nekünk, velük és velünk, rólunk szól.

Az április 28-án látható előadásba Büchner szövege mellé József Attila: Tiszta szívvel című versét, Horacio Czertok, olasz színházi rendező Magyaroszágon is megjelent Színház száműzetésben című könyvének egy fejezetét emeltük be.

Fél évvel ezelőtt a társulatunk  Woyzeck  című előadását a börtönben, a fogvatartottak reakcióiból építkezve próbáltuk. Ennek az előadásnak legfőbb szándéka az volt, hogy a szegényszínház kelléktárával, az emberi lényt fokuszba állítva, közvetlen tapasztalások útján, közösen járjuk körbe ezeket a problémákat.

Az elkészült előadással tíz alkalommal jártunk az intézetben és másik tíz alkalommal játszottuk civileknek. Előadásainkat követő közönség találkozókon ástunk mélyebbre az előhívott élmény­anyag­okban. Tapasztaltuk, hogy az előadás mennyire különböző reakciókat vált ki a civilek és a fogvatartottak közegében.

Jelenlegi projektünk 2. éve tart. Az első szakaszban társulatunkkal létrehoztunk egy előadást Georg Büchner Woyzeck c. drámavázlata alapján. 1 kör, 3 játszó‎ jelmezek és díszletek nélkül, teret adva a képzeletnek. Nyersen, lecsupaszítva, a „szegény” színház alapelveit követve meséltük el Woyzeck történetét‎. Próbáltunk hangot adni a néma üvöltésnek.

A Vojcek-re 2014 novemberében kezdtük meg a felkészülést. Megtartottuk a Woyzeck szöveganyagát vezérszálnak és a színész alkotók mellé fogvatartottakat toboroztunk, akikkel elkezdtük a színházi felkészülést. Filmeket néztünk, testünket és hangunkat fedeztük fel újra egy közös tapasztalati rendszerben, színházi maszkokat hívtunk játszótársaknak és játszottunk, játszottunk. Néha véresen komolyan, néha felszabadultan, gyermeki örömmel.

Mi történik ha az élet összehoz egy színházi társulatot és pár ‘kölyköt’, akik még soha sem találkoztak a színház mágikus-reális kíméletlen világával. Únják? A hatása alá kerülnek? Elutasítják vagy azonosulnak vele? Szétzilálják vagy építik?

Célunk, hogy immár 8 fős társulatunkkal újratanuljuk, ‎újrameséljük a történetet, nem csak Woyzeckét, hanem a ‘kölykökkel’ való találkozásunkét is: ‎színház és börtön találkozását, falak ledöntését, dacot és erőfeszítést, megvetést és szánalmat, tudatos és tudattalan maszkok használatát.

A most látható előadásba Büchner szövege mellé József Attila: Tiszta szívvel című versét Horacio Czertok, olasz színházi rendező Magyaroszágon is megjelent Színház száműzetésben című könyvének egy fejezetét emeltük be. Ez az előadás nekik és nekünk, velük és velünk, rólunk szól.

Játszók: B.D.Marió, D.András, M.Tamás, P.Sanyi, K. Boldizsár, K. Miklós, Zs.Felícia
Rendező: K. Márk

Programszervező: T. Viktória

Támogatóink: Tempus Közalapítvány, Grundtvig – Life long learning project, Barta Bt., Treszner Villamosipari Kft., Légrádi Miklós

Az MR1 Kossuth Rádió riportja az előadásról és a munkafolyamatról meghallgatható a rádió médiatárában, a Közelről című műsor 2015. Április 28-i adásában, 8 perc 30 másodperctől.

A Pannon Tv híradása a börtönből.

Körtvélyesi László képei a Pécsi Nemzeti Színházból

Bélafi László képei

Vissza