Voltige/ Kötéltánc

Előadásunkban a gyermeklétből a felnőtté válás szakaszain utaztunk végig a csapattal. A gyermekkorban a táplálékot jelentő, később fogságként megélt köldökzsinór, a szülőktől való függés kötele. Hogyan válik le rólunk? Mit teszünk mi eközben, hogyan fedezzük fel lépésről lépésre a világot?  A játékokkal és a játékkal való viszonyunk, hogyan változik? Ilyen kérdések körül improvizáltunk, majd az itt talált egyszerű képekből fűztünk össze egy előadást.  Kihívás volt, hogy férfi rendezőként, csak lány diákokkal dolgoztam.

Az FTLT-en közönségdíjat nyertünk.

Játszók: Alexa, Saida, Judit, Zsófika, Kata, Betti, Ramóna, Niki, Borcsi,

Egy leírás amit közösen hoztunk össze:

A francia tagozat 10. f osztályának színjátszói:                                               

Voltige (Kötéltánc)

Ez a mi darabunk! A velejéig a miénk, mert rólunk szól: az érzéseinkről, s arról, hogyan jutottunk el idáig. Reális képet adunk magunkról, „tragikusabb” oldalunkat is megmutatva, de humorunkat sem felejtve.

A próbafolyamat elején feldobtunk egy aktuális témát: mindenki szenved és/vagy boldog lesz, ha rágondol az édesanyjára. Mit jelent egy anya, ki ő és miért bánik így velünk? Néha a pokolba kívánnánk, pedig őt szeretjük a világon a legjobban. És egyszer a köteleknek mégis szakadni kell!   Meddig sajátíthat ki minket az anyánk nevelés ürügyén? Meg lehet e bocsátani neki, ha vétett ellenünk?

Gyerek vagyok még, de már tudom, hogy nem szabad mindenért a szülőket hibáztatni és meg kell tudnunk nekik bocsátani.

A végén mindenki felnő a darabtól, még a rendezőnk, Kőrösi Márk is. S az a személy is, aki a mai napig egyengeti utunkat: Poros András tanár úr.

A darabbal közönségdíjat nyertünk a pécsi fesztiválon, júniusban pedig Brnóban lépünk fel vele.

Játsszák: Borbás Marcsi, Kálovics Judit, Khaled Abdo Szaida, Lukács Bernadett, Magyar Kata, Mayer Alexandra, Molnár Zsófia, Sümegi Ramóna, Várkonyi Nikolett.

Dramaturg: Poros András

Rendezte: Kőrösi Márk

Vissza

Üres Tér

 

Hol van valódi szükség a színházra?

Hogyan segíthet kapcsolatot teremteni másokkal és magunkkal?

Az Üres Tér Színházi Egyesület 2004 óta foglalkozik a kérdéssel.
A válaszkeresés során eljutottunk iskolákba, szegregált városrészekbe, hátrányos helyzetű fiatalokhoz, felnőttekhez és a börtönbe.
Most egy beszélgetés során szeretnénk megosztani tapasztalatainkat és meghívott vendégeinkkel tovább bővíteni ismereteinket a témában valamint megvitatni: mik a kilátásai egy “hasznos színháznak”.

Várunk minden résztvevőt szeretettel május 16-án 18:00-kor
a Közös Ég Jurtában (cím: 7627 Pécs, Felsőgyükési út 31.)