Szabadegyetem LOGO 1000x300
 

Az Üres Tér Színházi Egyesület és a Frandia Alapítvány
az idén ősszel két workshopot szervez.

 

Az elsőt Fransoise Simon vezeti november 1-2-3-4-én (FACEBOOK ESEMÉNY)

a másodikat  Horacio Czertok november 8-9-10-én.

Mindkét workshop angol nyelven zajlik majd.
Az alábbiakban anyagokat találhattok a két színházművész és színházpedagógus tevékenységéről.
A jelentkezés feltétele a workshop teljes időtartamán való részvétel.

Helyszín: Pécs, JESZ színházterme, illetve Pécsi Nemzeti Színház

A képzésen való részvétel díja:

külsősöknek: 10.000 Ft
a Frandia Alapítvány diákjainak: 5000 Ft

Jelentkezés: Vatai Évánál ([email protected]) október 28-ig.

(Ha részvételének anyagi akadálya lenne, kérem, jelezze a szervezőknek.)

A workshop létrejöttét az ECK (Erősödő Civil Közösségek) támogatja.

ecklogo-szines-kicsi
 
.

 

Fransoise Simon:

A FIZIKAI SZÍNHÁZ

„A költői és zenei test”


Workshop, melyet Jacques Lecoq pedagógiája és a tradicionális éneklés inspirált / a műhelyet vezeti: Fransoise Simon, színésznő és rendező / Compagnie A Vol d’Oiseau (Paris)

A “Compagnie A Vol d’Oiseau” 2003 óta folytat színházi kutatást bohócra, maszkra és a hangra alapozva, eszközöket keresve a „saját egyéniség” (own personality) és egyéni belső világunk kialakításához, ötvözve technikát és örömöt.

A műhely mindenki számára nyitott, akit foglalkoztat a kreatív emberi lét, aki szeretne különböző művészi eszközöket találni élete alakításához, aki humorral és szabadsággal alkotna. Érdekes lehet színészeknek, de akár zenészeknek, festőknek, építészmérnököknek…
A műhely a nyitottság és a felfedezés szellemében van kialakítva, valamint az egyéni művészi potenciál felfrissítésére is lehetőséget ad.

A kinti világ rajtunk kívül van, de mindenki a saját személyes módján érzékeli és fejezi azt ki.

A műhely a színházi játék és alkotás egyfajta felderítése. Ebben a négy napban, a test és annak kifejezőképességének (a vokálist beleértve) tudatos megfigyelésén keresztül kutatjuk a kreatív cselekvést és a folyamatot ami az alkotáshoz vezet.

Egyfelől megpróbáljuk a játszót (actor) összekapcsolni kreativitásának organikus forrásával, másfelől eszközöket adunk magunknak a játékhoz és saját kreatív, művészi nyelvünk fejlesztéséhez.

Megközelítjük a test különböző aspektusait: tragikus, komikus, paródia, szörny szerű…

A kreatív cselekvés a külső világ és az egyén belső világa közötti találkozási ponton helyezkedik el. A létrehozott alkotás keresztül megy a játszó testén, akit lenyűgöz a külső világ (tér, ritmusok, anyagok, formák, színek, állatok…), valamint a saját személyes története. A műhely alatt testtel és hanggal dolgozva (corporal and vocal work), mozgáson keresztül, megkísérelünk hozzáférni a test emlékeihez és képzelőerőnkhöz „itt és most”. Felderítjük a külső világ alapvető dinamikáját és kapcsolatba helyezzük azt saját érzelmeinkkel. És végül, megpróbáljuk szignifikáns és személyes módon artikulálni saját művészi potenciálunkat.

Tartalom:

  • Qi Gong-ra alapozott bemelegítés
  • Test és vokális tréning
  • A kreatív test (a test „kalligráfiája” a térben)
  • Mozgás, játék és improvizáció
  • A rezgő test (hangképzés, dal és tradicionális többszólamú éneklés)
  • Maszk és bohóc befejezheti a munkát

 

Fransoise Simon

Tanult a Royal Conservatoire és az “École Internationale de Theatre Lassaad” (Jacques Lecoq pedegógiája) iskolákban Brüsszelben, majd mester diplomát szerzett a Québec-i Egyetemen, Montréalban (ahol 1995 és 2000 között élt) Beckett-ről végzett kutatásért, illetve egy értekezésért „az emberi hang a Lecoq pedagógia viszonylatában” témában (1999). Zenét és éneklést tanult (lírikus, illetve tradicionális éneklés: főleg Mediterrán és kelet-európai országok polifonikus stílusai). Foglalkozik Commedie dell’arte-val, bohóccal és tradicionális ázsiai színházakkal (Bali, Japán); majd kutatja, hogyan kapcsolódhat a test a színházi térben a hanghoz és a szöveghez.  Részt vesz számos képzésen és workshopon: bohóc (Philippe Gaulier, Raphaël Almosni, Lassaad Saïdi, Luc Desmet, Finzi Pasca /Teatro Sunil, Vivian Gladwell / Bataclown); hangképzés (Roy Hart Theatre, Ludwig Flaszen); polifónikus éneklés (Giovanna Marini, Anna Andreotti, Muriel Chiaramonti, Teimuraz Artilakva…).

Színésznő és rendező (Shakespeare, Ghelderode, Rimbaud, Beckett…), alkotómunkákban működik közre amikben a főbb eszközök a mozgás és a bohóc. 1985 óta dolgozik trénerként hangképzés és maszk workshopokon (neutrális, lárva, expresszív maszkok), bohóc workshopok (és „bohóc doktor) Belgiumban, Québecben, Franciaországban, Magyarországon, Hollandiában, Oroszországban és Marokkóban; előadó volt a montreáli Québec-i Egyetemen, ahol 1995 és 2001 között élt, illetve a franciaországi University of Franche-Comte egyetemen (2002-2013). Belgiumban és Montréalban élt és dolgozott, majd Párizsban telepedett le 2001-ben. Franciaországban színésznőként, tanárként és rendezőként dolgozik.

2003 óta művészi és nevelési igazgató a párizsi “Compagnie À Vol d’Oiseau” társulatnál, előadásait maga készíti. Megalapította az „AT.L.A.S /Atelier de Lectures d’Auteurs dramatiques contemporainS” nevű kutatócsoportot ami a kortárs dráma írásait kutatja. Pillanatnyilag egy bohóccal és burleszkel foglalkozó színházi projekten dolgozik: workshopok és előadások a „Bohóc Légitársaság Társulat” kutatócsoporttal.

Jelenleg a bohóc és a hangképzés oktatására specializálódik és fejleszti éneklését (polifonikus éneklés). Számos előadása van műsoron és készülőben a “Compagnie À Vol d’Oiseau” társulattal, előkészíti a “Les voyages désorganisés” (Szervezetlen utazások) utcai bohóc trió alkotómunkáját és gondolkodik saját szóló előadásán „Juliette Béquette” nevű bohócának.

 

.

 

Horacio Czertok:

SZÍNHÁZ A SZÍNPADON TÚL

Víziók, tapasztalatok, módszerek fél évszázad alatt két világ közt

Anyagok:

http://www.controlstudio.hu/new/wp-content/uploads/2017/09/Horacio-Czertok-Sz%C3%ADnh%C3%A1z-sz%C3%A1m%C5%B1zet%C3%A9sben.pdf

http://www.jelenkor.net/visszhang/184/szamuzott-szinhaz

Üres Tér

 

Hol van valódi szükség a színházra?

Hogyan segíthet kapcsolatot teremteni másokkal és magunkkal?

Az Üres Tér Színházi Egyesület 2004 óta foglalkozik a kérdéssel.
A válaszkeresés során eljutottunk iskolákba, szegregált városrészekbe, hátrányos helyzetű fiatalokhoz, felnőttekhez és a börtönbe.
Most egy beszélgetés során szeretnénk megosztani tapasztalatainkat és meghívott vendégeinkkel tovább bővíteni ismereteinket a témában valamint megvitatni: mik a kilátásai egy “hasznos színháznak”.

Várunk minden résztvevőt szeretettel május 16-án 18:00-kor
a Közös Ég Jurtában (cím: 7627 Pécs, Felsőgyükési út 31.)