IntegrArt: Börtönszínház

Szándékunk egy demokratikus alkotó közösséget létrehozni a pécsi BV intézetében, öt civil és öt fogvatartott aktív részvételével. Az integrArt kísérleteihez ideális helyszin a börtön. Nagy részben a társadalom pereméről származók gyűjtőhelye, társadalmi és kultúrális szempontból sokszínű. Egy tíz fős csoport kivállóan leképezi társadalmunkat. A közös alkotás sikerét az határozza meg, hogy a fogvatartottak milyen minőségben és milyen aktívan vesznek benne részt.
Első lépésben a színházi játékokon keresztül csapattá válunk. Bizalmi játékokon keresztül próbáljuk ledönteni a börtön első íratlan törvényét.( senkiben nem bízhatsz vs színházi alkotó folyamat bizalom nélkül nem létezik)
Második lépésben olyan kifejező eszközöket tanulunk színházi tréningeken keresztül, amik segítik a minőségi gondolkodást. Fejlesztjük a koncenrációt, a közös figyelmet, így teremtünk közeget egy magasabb szintű kommunikációhoz. Fejlesztjük a testtudatot és kapcsolatba lépünk, felszabadítunk olyan belső tartalmakat, amik segítenek a személyes illetve közös kérdéseinket különböző nézőpontból megvizsgálni. Eszközöket tanulunk a gondolkodáshoz. Sokat játszunk, játszva tanulunk. Ez biztosítja a felszabadulás és az öröm állapotát. A testmozgás, a fizikai munka az önbecsülés érzetét adja. A szükségszerű konfliktusok és azok kezelése a csapatban működés része, fejleszti az önkontrollt és a kommunikációt. A színházi munka első két része autoriter rendszerben zajlik. Így készítjük elő a harmadik fázist, amikor megpróbálunk demokratikus szabad alkotóközösségé válni.
Harmadik fázisban megpróbáljuk ebből a munkafolyamatból az autoriter vezető szerepét háttérbe szorítani. Eddigi vezető koordinátor szerepbe lép és alá veti magát a csoport elképzeléseinek. Ajánlatok útján próbálunk egy olyan színházi előadást létrehozni, amiben mindenki egyformán alkotó és résztvevő.
A munkafolyamatból riportfilmet forgatunk. A vizsgálat tárgya, hogy egy passzív elszenvedőből válhat-e aktív alkotó/ résztvevő? A fogvatartottak nagy százaléka passzív elszenvedője életének, tele önhazugsággal, és bebetonozott önképpel. A színházi munka alkalmas arra, hogy ezeket az önképeket fellazítsuk és rákérdezzünk állításainkra.

börtönszínház.hu

Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

BV
A BV weboldala