integrArt a gyermekotthonban

Egy demokratikus film

“Hiszek a nevetés és a sírás erejében, mert mindkettő a gyűlölet és a terror ellenmérge.”
Charlie Chaplin

Szándékunk nyitott programot ajánlani a gyerekotthon lakóinak, amiben kalandozásra hívjuk meg őket a képzeletük világába, ahonnan visszatérve együtt formálhatjuk közös valóságunkat. A közösségi alkotás folyamán szeretnénk felkelteni a résztvevő fiatalok érdeklődését közös értékeinkre, lehetőséget adni nekik saját értékeik felfedezésére és ápolására. A projektünk szellemiségét gyakorlatban alkalmaznánk és megismertetnénk a résztvevőkkel. Játékos eszközökkel és szabad beszélgetésekkel körüljárva a mindnyájunkat érintő kérdéseket, közelebb kerülhetünk egymáshoz, önmagunkhoz.

A kreatív feladatok próbára teszik és motiválják a fiatalokat, ösztönözve őket kreativitásuk életre hívására. A művészi munka lehetőséget ad az önkifejezésre. A filmezésen keresztül új látószögekből vizsgálhatunk már ismert dolgokat, élethelyzeteket, új perspektívák nyílhatnak meg. A munkafolyamatban szükségszerűen felmerülő döntéshelyzetek párbeszédre, problémamegoldásra késztetnek, amiből a fiatalok tanulhatnak, szociális képességeiket fejleszthetik, demokratikus gondolkodásra nevelhetnek. Szakemberek bevonásával ismereteket osztanánk meg a filmművészetről és a színházról. Filmen rögzítjük a gyerekotthonban élő fiatalok üzeneteit és közvetítjük azokat az otthonon kívül élőknek. Egy önálló alkotást hozunk létre amit az integrArt fesztiválon mutatunk be és lehetőség szerint egyéb fórumokon. Ez mellett egyéni ötletek megvalósítására is lehetőséget adunk, amiben a fiatalok szabadon alkothatnak. Dokumentáljuk a munkafolyamatot, illetve a közös projekt mellett anyagot gyűjtünk egy állami gondozott fiatalokról és nevelőikről szóló dokumentum filmhez.

Célunk tapasztalás útján közösen tanulni.

A produktum egy demokratikus rendszerben készülő film amit a fiatalok forgatnak, ők az írói és rendezői, ők hozzák a döntéseket. Közös a döntés a címről, a formáról, a stílusról. Keret a „család” és a „képzelt város”, illetve a projekt irányadó formái és eszközei támpontként szolgálhatnak (pl. érzékekre hatás, érzékiség, befelé tekintés, erőszakmentes kommunikáció). Közösen elfogadott szabályrendszert kereteket alakítunk ki a csoporttal. Mindenki kap lehetőséget, hogy kifejezze magát közös, csoportos foglalkozásokon és limitált egyéni forgatásokon, amikor saját ötleteiket valósíthatják meg.
Csak az kerül bele a közös filmbe, amit egyöntetűen megszavaznak. A rendezők ők maguk. A nézeteltéréseket megvitatjuk. Mindenki kap szót, gyakorolhatjuk az erőszakmentes kommunikációt.

Célcsoport: 14-21 év közötti fiatalok a pécsi Megye utcai gyermekotthonban és környékén.

.

5 hónappal később…

…úgy döntöttünk, hogy elengedjük a közös film ötletét, nem maradt már időnk egy új koncepció kidolgozására és a két fiú nélkül nem működött volna amin eddig dolgoztunk.

Azt találtuk ki B tervként, hogy egy riportfilmet forgatunk a fiatalokkal és az intézet dolgozóival. Erre összesen három hetünk maradt, úgy, hogy mellette elég sok egyéb dolgunk lett. Belevágtunk.

4 alkalommal mentünk be forgatni, 8 fiatallal, egy nevelővel és a gyermekotthon igazgatójával készítettünk riportot.

A filmnek a „Szoba kilátással” címet adtuk.

Bár a közös munkafolyamat félbeszakadt, a film róluk szól:

 

http://www.pecsgyo.org/