integArt: Színházi foglalkozás az ÉFESZIben

Az eddigi munkáink nyomán és Kiss Andrea színházi foglalkozásainak köszönhetően van egy állandó, folyamatosan bővülő csapat, akik minden új színházi kezdeményezést nagy kedvel és odaadással fogadnak. Ez az integrArt kezdetekor vállt először terhessé. Húsz fő körüli csapat jelentkezett munkára. Nem szívesen válogatunk és nem szívesen zárunk ki senkit a közös munkából de idén be kellett zárni az ajtókat, mert a túl sok résztvevő nagyon megnehezítette a kommunikációt és a közös figyelmet.  Most 15 főt tudtunk elvállalni, úgy hogy Andival együtt vezetjük a foglalkozásokat. Gyorsan összehangolódtunk a csapattal. Heti egyszer másfél órát vállaltunk be. Első fázisban újra játszottuk a korábban megtanult játékokat, amik a testtudatot, a koncentrációt és a döntés képességét célozták meg.

A bemelegítő szakasz közben kerestük, hogy hogyan tudnánk csatlakozni képzeletbeli városunkhoz az integrArt fesztiváljához. A munkafolyamat kezdetén adott volt a maszk és a bohóc formája. Ez ebben a környezetben nagyon fontos, hogy pontosan megalapozzuk és tudatosítsuk a formák által kínál lehetőségeinket és közösen találjuk meg azokat a tartalmakat amik mellett a teljes csoport ki tud állni. Célunk, hogy a fogyatékkal élő színészekkel kapcsolatos előítéletek mögé jussunk és az előadás elősegítse a személyes találkozást a csapat tagjaival.

Következő szakaszban a bohóc technikáinak és tudatos állapotának elsajátítását céloztuk meg. Játékos tréningeken, improvizációkon gyakoroljuk a piros orr szabályait.

Az ott létünk alatt gyorsan belefolytunk az intézmény életébe. Az intézmény vezetősége felkért minket egy karácsonyi műsor és egy bemutató műsor összeállítására. Megpróbáljuk összeegyeztetni és a tervezett munkafolyamat részévé tenni ezeket a vállalásokat.

Az ÉFESZI sokszor tűnik külső szemmel egy minta intézménynek. Az ott dolgozók lelkesedése és önzetlen odaadása mintaszerű társadalmunkra nézve. Mindenképpen tanulságos munka a demokrácia kutatásához.

.

Belső szabadság, kreativitási gyakorlatok a vizuális művészet segítségével értelmi fogyatékkal élőkkel.
MŰVÉSZET=EMBER=KREATÍVITÁS=SZABADSÁG

“Minden ember művészetre képes, tehát szabad”
Joseph Beuys

Szándék:

Oldott környezetben való önfeledt alkotás, majd egy közös köztéri eseményen való részvétel, ahol együtt, egyenlőek lehetünk. Sikerélmény, közösségi művészeti alkotások létrehozása .A tavaszi fesztiválon pedig közelebb hozzuk a fogyatékkal élőket az utca emberéhez, találkozási pontot biztosítva nekik, hogy jobban elfogadják egymást, és lazuljanak az előítéleteik.

Forma:

Vizuális művészeti műfajok: rajz, festés, agyag formázás-mintázás, kollázs,varrás, barkácsolás fával vagy egyéb anyagokkal. Installációk, szobrok, plakátok, interaktív köztéri produktumok.

 

Célcsoport:

Az Életminőség Fejlesztő Szolgáltatások Intézményének nappali foglalkoztatottjai.

 
bsz_efszi_logo